Fekete Péntek 2024: Mivel ajándékoznád meg magad Black Friday-kor?

Napjainkban mindenféle ajándékkal kedveskedünk egymásnak. Vagy tárgyakkal – kezdve a hagyományos könyv, zokni kategóriától a méregdrága kütyükig, táblagép, mobil, TV, vagy élményekkel – belépők, szolgáltatások, esetleg egy romantikus vacsora. Életed során melyik black friday termék volt rád a legnagyobb hatással?

A legemlékezetesebb ajándékok nagy valószínűséggel a személyre szabott ajándékok. Lehet, hogy olcsóbbnak tűnnek, de a felkeresésük az ajándékozó részéről meglehetősen időigényes. Gyakran mi vásárlók is olyan ajándékot adunk, ami nekünk szerezne örömet, és nem a megajándékozott fejével gondolkodunk.

A legrosszabb ajándék azonban a boríték, kicsit olyan “parancsolj, csinálj vele amit akarsz” ízű. Mennyivel szebb élmény valóban olyan ajándékot adni, aminek a megajándékozott teljes szívéből tud örülni. Ebben próbálunk a segítségedre lenni, hogy az egyes jeles alkalmak esetén, így a “Fekete Péntek” vagy “Black Friday” közeledtével is valóban igényes és kedvezményes ajánlatok közül választhass szeretteidnek.

Most pedig dióhéjban bemutatjuk a “Black Friday 2024” vagy “Fekete Péntek 2024” név kialakulásának történetét

A Fekete Péntek2023 vagy Black Friday2024 kifejezést több kontextusban használták. Elsőként egy 1869-es pénzügyi válságot jellemeztek vele az Egyesült Államokban, azonban a 19. században, egész pontosan 1961-ben a hálaadást követő napot jellemezte így a rendőrség Philadelphia-ban a hatalmas forgalmi dugók miatt. A hálaadás napja hagyományosan egy csütörtöki napra esik az Egyesült Államokban, és az ezt követő pénteken kezdődik a karácsonyi bevásárlás, amely hatalmas forgalmi dugókkal és nagyon sűrű közlekedéssel jár, így a Black Friday vagy Fekete Péntek kezdetben egyáltalán nem egy pozitív hangvételű kifejezés volt.

1966-ban egy önkormányzati PR-os alkalmazott, Abe S. Rosen javaslatára, összefogva a helyi kereskedőkkel megpróbálták a Black friday szó negatív jelentését átalakítani. A sajtóközleményekben hálaladást követő pénteket már nem a hatalalmas forgalommal összefüggésben kommunikálták, hanem a karácsonyi bevásárlás kezdetével kötötték össze, amely ugyan hatalmas autós és gyalogos forgalmat jelentett Philadelphia belvárosában, de a boltok is zsúfolásig megteltek és nyitástól zárásik hatalmas sorok kígyóztak amely hatalmas forgalmat hozott a kiskereskedőknek. A PR akció nagyon sikeres volt, ezt követően a black friday vagy fekete péntek már nem a rendőrség nehéz napját szimbolizáta a nagy forgalom miatt, hanem már hivatalosan is a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetét jelentette.

1975-től a Black Friday kifejezés használata már Philadelphia-n kívűl is egyre elterjedtebbé vált.

Már nem a hatalmas autós és gyalogos forgalmat jellemezték vele, hanem sokkal inkább az ezzel járó töméntelen mennyiségű vásárlást. Ebből kifolyólag a kereskedők ezen a napon kezdenek el az adott évben profitot termelni. A boltokban az évek folyamán megszokottá vált a normális nyitvatartási időn túli nyitvatartás, sokan már a kora reggeli óráktól késő estig várták a vásárlókat. Az utóbbi években már az is teljesen megszokott, ha a nap 24 órájában nyitva tartanak a boltok. Sokan olyan mértékű kedvezményekkel várták a vásárlókat hogy nyitás előtt, és gyakorlatilag a nyitvatartás alatt folyamatosan hosszú tömött sorokban áltak a vásárlók a bolt bejárata és a kassza előtt. A legnépszerűbb árucikkek a játékok és az elektrónikai cikkek, így a legnagyobb kedvezményeket is ezeknél a katagóriáknál adják.

A nagy tömeg sokakat azonban taszít, ugyanis gyakran előfordul, hogy a vásárlók komoly sérüléseket szendvednek el a nagy tumultusban, sőt nem egyszer már haláleset is előfordult. Az utóbbi néhány évben erre remek megoldás jelent az onine vásárlás, ahol talán a webáruházak még nagyobb kedvezményekkel várják Fekete Péntek vagy Black Friday alakalmából az online vásárlókat.

Találtál egy akciós ajánlatot? Azért légy résen! Néhány jó tanács Black Friday vásárlóknak és akcióvadászoknak egyaránt

Akadnak olyanok is, akik eleve bizalmatlanok még hazánkban az online vásárlást illetően. Szerintünk egyáltalán nem lehet panaszunk a kereskedői morálra, de néhány jó tanácsot azért nem árt ha megfogadtok.

Az alábbiakra figyeljetek oda, ha kedvezményes vagy akciós ajánlatra bukkantok!

Olvassátok el figyelmesen a szöveget

Nem véletlenül mondják, hogy a részletek az apró betűs részben vannak. Nagyon sok akciót csak néhány darab termékre hirdetnek meg, így nem árt tájékozódni egy kicsit a részletekben mielőtt a kosárba teszitek a terméket.
Gyakori példák:
Akció: Ingyenes szállítási költség!
Apró-betű: csak Budapesten, vagy 15 ezer Ft vásárlási összeg felett!

Hasonlítsd össze az árakat!

Ha egy kedvezményes Black Friday vagy Fekete pénteki ajánlatra, vagy bármilyen más akciós ajánlatra bukkansz, elsőre ne dőlj be neki! Nézd meg több webáruházban vagy listázó oldalon az árakat. Csak azt követően dönts, ha meggyőződtél róla, hogy valóban az az akciós ajánlat a legkedvezményesebb számodra.

Nem vagy biztos a dolgodban? Nézd meg mit veszel meg!

Gyakran nehéz eldönteni egy hírlevél vagy szóróújság alapján, hogy az akciós ajánlat valóban olyan jó, mint ahogyan azt mondják. Ez természetes, hiszen egy-egy hírlevélben vagy reklámújságban nehéz alaposan bemutatni egy terméket. Szánd rá az időt, és mielőtt elköltesz több ezer Ft-ot egy termékere. Menj el boltba, és nézd meg, hogy az valóban olyan mint amire szükséged van.

Fizess előre, vedd át személyesen!

Ennek két előnye is van. Megspórolod a sorban állást és a szállítási költséget. Főleg a karácsonyi szezonban, így Black Friday vagy Fekete Péntek alkalmával is jellemző, hogy hatalmas tumultus alakul ki a boltokban, így ezektől te mind megkímélheted magad.

Ne dőlj be minden százalékos kedvezménynek!

Ha jól belegondoltok, az még kevés, hogy kiírják valamire, hogy 50% kedvezményt adnak rá. Az sokkal fontosabb hogy miből adják, hiszen a százalékos kedvezmény még nem feltétlenül jelenti azt, hogy valóban a kedvezményt kínáló webáruházban a legolcsóbb az adott termék vagy szolgáltatás. PL. Egy adott termék ára 10 ezer Ft, amire adnak 50% kedvezményt, így nekünk az 5 ezer Ft + szállítási költségbe kerül. Ha ugyanez a terméket egy másik webáruházban 6 ezer Ft-ért árulják, és agy akció keretében ingyenesen kiszállítják, akkor az a magasabb ár ellenére jobban megéri ott megvásárolni.

Olvasd el a szabályzatokat!

Sokan nem tudják, hogy az online vásárolt termékeket 8 napon belül (hamarosan ez 14 nap lesz) minden indoklás vagy kérdezősködés nélkül kötelesek visszavenni. Amennyiben saját költségünkön ezt visszajuttatjuk az eladónak. Sajnos ezzel nagyon sokan vissza is élnek, de alapvetően az online vásárlók biztonságát szolgálja. Vásárlás előtt mindenképpen tájékozódjatok a garanciális feltételekről és a szállítási feltételekről is.

Nálunk biztonságban vannak, mert hátradőlve, egérkattintással lehet a résztvevő üzleteinkből vásárolni.

BlackFriday2024

Kövess a Facebookon!