Black Friday 2014: Mert interneten vásárolni jó! Hobby Rendelés

aaaaaaAz egyik legszebb és legmeghittebb ünnep a keresztény világban a karácsony, azonban mára már sajnos az ünnep egyre inkább összefonódik az ajándékozással és az ajándékvásárlással. Ezek mértékéről minden évben egyre vadabb statisztikák látnak napvilágot. Nem biztos, hogy érdemes követni a trendeket, hiszen az ünnepi hangulatban majdnem mindenki elcsábul, bár kétség kívül a kereskedők és a gyártók mindent megtesznek ennek a csábításnak az érdekében. Tudatosan erre az időszakra időzítik minden évben a legújabb modellek megjelenését és természetesen karácsony előtt és után a nagy leárazásokat is, csak aztán legyen elég mély a pénztárcánk!

 

Az ünnepek közeledtét onnan lehet először észrevenni, hogy bárhová is mész, legyen az benzinkút, bevásárlóközpont, vagy szupermarket, egyre idegesítőbb kezd lenni, hogy mindenhol a Jingle Bells szól. Egy idő után még az is, hogy hihetetlen, hogy mennyi feldolgozásban tuddfdkkdkdk megszólalni ugyanaz az  dal a rádiókban. A legszörnyűbb viszont az lesz, hogy ha nem figyelsz oda, te is elkezded majd magadban dúdolgatni. Mivel ez már bizony október körül elkezdődik, még persze bőven időben vagy. Ilyenkor a fogyasztói társadalom büszke tagjaként azonnal eszedbe jut, hogy számba vedd, kinek, milyen ajándékot kellene venned. Ez a vacillálás általában majdnem mindenkinél egyszer eltart egészen december 22.-ig. De csak egyszer, mert aztán biztosan te is megfogadod, hogy jövőre még november közepéig mindenkinek megveszel mindent és soha többé nem mész tolakodni a tömegbe!
dfdfdfTöbb megoldás is létezik kényelmesebbé tenni a vásárlást, de aki halad a korral, az inkább leül otthon egy forró tea mellé és kényelmesen, az interneten böngészve keres ajándékot a családnak. Ennek több előnye is van. Például az egyik legfontosabb, hogy biztosan nem szól majd vásárlás közben a Jingle Bells. De komolyra fordítva a szót, az interneten vásárlás egyik nagy előnye az, hogy az ingyenes keresők segítségével valóban meg tudod találni, hogy hol a legolcsóbb az a termék, vagy szolgáltatás, amit kinéztél. Össze tudod hasonlítani az ajánlatokat néhány perc alatt és ezzel valóban sokat lehet spórolni. Ráadásul azzal is pénzt takarítasz meg, hogy nem kell utaznod, üzemanyagra költened, parkolást fizetned, vagy jegyet venni buszra, tömegközlekedésre, stb. Az egyik boltból egy pillanat alatt jutsz át a másikba az internet segítségével, még akkor is, ha az egy másik utcában, jdbdbdkerületben, vagy városban található. Lássuk be, a valós életben ehhez először is kívülre vett alsónadrággal valami szuperhősnek kellene öltöznöd. De hogy odatalálj mindenhová, akkor is még használnod kellene valami szuper beépített GPS-t, mert másképpen meg honnan tudnád, hogy hová találj oda?

 

Aztán a vásárlással eltöltött idő is ott van még, hiszen így azt is megspórolod. Azt is számold azért ide, hogy ha nem éppen egy nagy bevásárlóközpont tetőkertjének a kerítése található a te kerted végében, akkor bizony el is kellene oda valahogyan jutnod. fgfgddOnnan meg haza, ami megint csak idő és idő. Szerintem nem vagyok azzal egyedül, ha szívesebben töltöm a szabadidőmet a családommal, vagy a barátaimmal, minthogy boltról boltra járkálva keresgéljek ajándékot órákon keresztül a tömegben.

mdmdgkSokan félnek internetről rendelni, pedig ez sokkal biztonságosabb is bizonyos szempontból. Törvényi előírások szabályozzák a vásárlók jogait, amit a normálisan működő internetes áruházak maradéktalanul be is tartanak. A garanciális feltételekben nincs különbség. Ugyanazok a jogok illetik meg az vásárlót, azonban az már elgondolkodtató, hogy a kiszállított megrendelés esetén 14 napot biztosít a törvény a vásárlónak, hogy meggondolhassa magát. Ennek az az egyszerű oka, hogy bármennyire is törekszik a legtöbb áruház minden szükséges információt megadni képben, vagy leírásban a termékről, előfordulhat az, hogy a megrendelő mégsem elégedett. Mivel az eladó és a vevő távol vannak egymástól, a vevő a terméket valóságban nem nézheti meg, nem tapinthatja, vagy szagolhatja meg, így előfordulhat, hogy a vevő mégsem jut minden tulajdonság megismeréséhez maradéktalanul hozzá. Ebben az esetben 14 napon belül vissza kell juttatni a terméket az eladónak. Jó tudni, hogy bár a visszajuttatás költségei a vevőt terhelik, a kiszállításkor kifizetett postaköltség a termék árával együtt bizony teljes egészében visszajár!

 

Magyarországon vagyunk és Rózsa Sándor óta nem megy egy kis zsiványságért a szomszédba senki, ezért érdemes előre tájékozódnunk is. ddgdgeMindenképpen fontos, hogy valamennyire nézzünk a tetszetős weboldalak és a kihagyhatatlan akciók, ajánlatok mögé! A legfontosabb szabály, hogy csak olyan áruházból rendeljünk, ahol az „elérhetőség”-re kattintva konkrét céget, címet, adószámot, hivatalos adatokat, vevőszolgálatot találunk. Gondolj csak bele, ahol csak egy e-mail cím, vagy egy telefonszám található, ott probléma esetén milyen nehézkes lesz az ügyintézés, már ha egyáltalán sikerül bármit is ügyintézned egy ilyen helyen. Érdemes a cégek közösségi oldalait megtekinteni. A facebook követők száma, google+ posztok, twittek dátumaiból fogod látni, hogy milyen régi és milyen aktív céggel találkoztál.  Innen egyébként is rengeteg praktikus tanácsot kaphatsz, vagy használati visszajelzéseket, tapasztalatokat is olvashatsz. Egy hagyományos áruházban ez néha elég nehézkesen tehető meg. Néhány áruház kimondottan arról is híres, hogy bár rengeteg eladóval dolgozik, általában azokat valahogy úgy tanítják be, hogy te biztosan soha nem tudsz velük találkozni. Vagy ha véletlenül éppen igen, akkor természetesen egy teljesen másik osztályról van átutazóban és valószínűleg éppen a saját vevői elől bujkál.

dfdgdeAz is gyanakvásra adhat okot, ha valakinek szinte minden terméke 50-60-70-80%-os akciós kedvezménnyel vásárolható meg! A valós árat a kereső segítségével egy pillanat alatt megnézhetjük és a tapasztalat szerint inkább ott érdemes vásárolni, ahol normálisan áraznak. Ne feledd, bármennyire is csábító egy akciós ajánlat, de beszélő lovak, éneklő halak, sárkányok, boszorkányok, tündérek és gonosz varázslók sincsenek. Ne higgyünk már akkor a mesékben!

gkdngner

 

Az internetet érdemes vásárlás előtt vélemények keresésére is használni, ugyanis ha sok a probléma az eladóval, biztosan találsz majd erre utaló megjegyzéseket. Sok áruház minősítteti is magát különféle szervezetekkel, közösségekkel. Ilyenek például az az Év Internetes kereskedője, az  Ország Boltja, vagy a Megbízható Bolt minősítések. Ha egy weboldal valami ilyen minősítéssel, díjjal rendelkezik, akkor nagy baj valószínűleg nem lehet, hiszen ezeket szakmai zsűri ítéli oda, vagy internetes közösségi szavazásokon, vásárlási visszajelzésekből lehet rájuk szert tenni.

Érdemes a karácsonyi ajándékkeresésnél ajándékra specializált webáruházakat keresni, ugyanis így egy helyen több dolgot is be tudsz szerezni és így csak egyszer kell a szállítási költséggel kalkulálnod. Ezek az áruházak általában sokkal kisebb apparátussal dolgoznak, legtöbbször nincs üzletük, csak egy raktárt, vagy átvételi pontot tartanak fent, így lényegesen kisebb költséggel tudnak üzemelni. Ez viszont lehetővé teszi nekik azt, hogy sokkal alacsonyabb árakat kínáljanak neked.

sdfknjFigyeld az akciós időszakokat, vagyis járj nyitott szemmel az interneten is! Sok webáruház indít akciós időszakokat saját maga is, azonban ezeket nagyon nehéz követni. Érdemes azért néhány kedvenc áruháznál, vagy megbízható szolgáltatónál feliratkozni hírlevélre.  A megbízható helyek biztosan tiszteletben tartják az adataidat és nem spammelik tele a postafiókodat mindenféle potencianövelő ajánlattal, hanem valóban tartalmas és komoly ajánlatokat kaphatsz tőlük. A másik lehetőség, hogy próbálod követni a helyi, vagy globális kezdeményezéseket, amikor sok-sok webáruház összefogva jelenik meg valamely akció keretein belül. Karácsony előtt ma már több ilyen akció is indul, de az egyik legjobb és legerősebb ilyen kezdeményezés a Black Friday. Ez hivatalosan minden évben november 23-28. közé esik, ugyanis ez az amerikai hálaadás ünnepet követő első péntek. Ezen a napon nagyon sok kereskedő és webáruház hirdet olyan kedvezményeket, melyek csak ezen az egy napon érvényesek.  Érdemes ezt figyelni, ugyanis ez lehet extra mértékű, tömeges leárazás, 1-t fizet, 2-t kap, vagy ingyenes kiszállítás is. Sok gyártó erre a napra időzíti az újdonságok bevezetését is, amit még karácsony előtt extra kedvezménnyel szerezhetsz meg.

Van egy olyan mondás, hogy ami az interneten nincs fent, az nem is létezik! Ez arra utal, hogy ráadásul a legtöbbször minden ilyen áruházban találsz majd olyan dolgot, amiről még csak nem is hallottál, azonban nem érted, hogy egyáltalán hogyan tudtál eddig nélküle élni! A vásárlás ilyen áruházban élménnyé, szórakozássá is válhat, amennyiben a tulajdonosok törődnek a termékleírásokkal. A legtöbben úgy indulnak el karácsonykor vásárolni, hogy fogalmuk sincs, mit fognak venni. Hányszor hallottad már egy boltban, hogy „Öcsinek megvan, még a Sóginak kell valamit keresni és Anyádat se felejtsük el!” Ezeken az oldalakon bizonyos tudsz ötletelni és olyan dolgokat beszerezni, amiből nem fog még négy sorakozni a fa alatt. Gondolom persze, hogy idővel elhasználod, de te sem örülnél azért felhőtlenül, ha mindenkitől zoknit, gatyát és sálat kapnál ajándékba minden alkalommal.

kngrknkgr

 

Szóval mielőtt karácsonyi ajándékot keresel, mindenképpen érdemes az interneten is szétnézni és tájékozódni. Egyre többen vásárolnak így, hidd el, a te környezetedben is akad jó néhány példa rá, ha körbe kérdezed az ismerőseidet. Minden ismeretlen dologtól először természetes, hogy tart az ember, de ha odafigyelsz rá, akkor félni sem kell, hiszen biztonságban vagy. Persze itt is időben kezdj szétnézni, hogy ne fuss ki az időből! Azt ugyanis csak Mézga Géza köbükije tudja vállalni, hogy az ablakodba teremti a következő pillanatban a szuperkütyüt. A futárszolgálatok általában 1-2 munkanappal dolgoznak. Itt az alkalom, hogy az idén az ünnep ne ismét stressz, hanem valóban Boldog, Békés Karácsony legyen…

 

Black Friday 2014

sssd